Inspire coaching
Praktijk voor coaching, therapie en inspiratie

Begeleiding bij lichamelijke klachten zonder fysieke oorzaak

Veel mensen hebben klachten waar geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor te vinden is. Terugkerende hoofdpijn, buikpijn en chronische vermoeidheid kunnen veroorzaakt worden door alles waar ‘te’ voor staat. Van bijvoorbeeld teveel stress, teveel moeten of te perfectionistisch zijn raakt je systeem overbelast en kan er pijn ontstaan. Ook negatieve gedachten en angst kunnen lichamelijke pijn veroorzaken.

Iedereen kent wel een reactie van het lichaam op een stress situatie. Vaak moeten plassen voor een sollicitatiegesprek of buikpijn hebben voordat je een presentatie gaat geven. Deze signalen van het lichaam kunnen lastig zijn maar verdwijnen vanzelf weer. Als de klachten langdurig aanwezig zijn en er is geen lichamelijke oorzaak gevonden dan wordt gesproken over functionele pijn. Teveel stress kan een van de oorzaken van lichamelijke klachten zijn, andersom veroorzaken lichamelijke klachten ook stress wanneer er steeds opnieuw pijn wordt ervaren en dit een stempel drukt op je leven. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Pijn kan een signaal zijn om te kijken naar hoe jij in het leven staat en of er meer balans nodig is. Door het krijgen van inzicht in de klachten, het doen van o.a. ontspanningsoefeningen en het toepassen van hypnose kunnen klachten sterk worden verminderd.

Voor kinderen werkt hypnose erg goed omdat kinderen een rijke verbeelding hebben en minder in kaders denken dan volwassenen. Ze zijn daardoor gevoeliger voor de suggestie die tijdens de hypnose gegeven wordt en hebben vaak minder behandelingen nodig dan volwassenen. De verhalen die gebruikt worden tijdens de hypnose zijn afgestemd op de leeftijd en interesses van het kind. Voor jonge kinderen kunnen sprookjes of heldenfiguren gebruikt worden, voor oudere kinderen worden weer andere avonturenverhalen gebruikt. Kinderen ervaren de hypnose vaak als een zachte, ontspannen en leuke techniek.


Hypnose

Hypnose is eigenlijk dagdromen met een doel. Je zakt in je bewustzijn waardoor suggesties makkelijker aanvaard worden en jij je beter gaat voelen. Suggesties die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld een ontspannen en rustig lijf, een rustige buik of meer zelfvertrouwen. Toch weet je precies wat er gebeurd bij een sessie en houd je de controle zelf in handen. Door ontspanningsoefeningen en het trainen van de hersenen door het toepassen van hypnotherapie worden de hersenen als het ware gereset. De hersenen wordt geleerd dat ‘je goed voelen’ een normale gevoelstoestand is. Het doen van oefeningen thuis versterkt het proces. Meestal is de klacht na 4 tot 6 sessies sterk verminderd!