Inspire coaching
Praktijk voor coaching, therapie en inspiratie

Begeleiding bij lichamelijke klachten zonder fysieke oorzaak

Lichamelijke klachten kunnen veroorzaakt worden door een disbalans tussen lichaam en geest. De geest vraagt aandacht, omdat er bijvoorbeeld teveel stress of onrust is, door fysieke signalen te geven. Hoe kun je zorgen voor meer verbinding tussen lichaam en geest?

Door hypnotherapie kunnen zowel kinderen als volwassenen meer ontspanning creëren in hun lichaam waardoor er meer balans ontstaat en de lichamelijke klachten afnemen of verdwijnen. 

 

Begeleiding van kinderen

Veel kinderen hebben last van langdurige buikpijn, hoofdpijn of bijvoorbeeld slapeloosheid en gaan hiermee naar de huisarts. De huisarts doet verschillende onderzoeken en soms worden kinderen doorverwezen naar een kinderarts voor nader lichamelijk onderzoek. In de meeste gevallen worden er geen lichamelijke oorzaken van de klachten gevonden en in dat geval wordt de pijn functioneel genoemd (een andere benaming is ook psychosomatische klachten). Kinderen met functionele pijn ervaren vaak veel belemmeringen in hun leven. Ze verzuimen van school en spelen en sporten minder. Ze zijn minder blij en staan minder open in het leven. In sommige gevallen heeft dit een sociaal isolement tot gevolg. Langdurig pijn hebben is een aanslag op het welbevinden en maakt vrolijke kinderen somber en lusteloos.

Tijdens de sessies pas ik hypnotherapie toe in combinatie met NLP technieken. Hypnotherapie is een hele zachte manier om kinderen van hun klachten af te helpen. Hypnose is eigenlijk dagdromen met een doel. Je bent gezakt in je bewustzijn waardoor suggesties makkelijker aanvaard worden en jij je beter gaat voelen. Suggesties die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, je lijf dat ontspannen aanvoelt of een rustige buik. Toch weet je precies wat er gebeurd bij een sessie en houdt je de controle zelf in handen. Door ontspanningsoefeningen en het trainen van de hersenen door het toepassen van hypnotherapie worden de hersenen als het ware gereset. De hersenen wordt geleerd dat ‘je goed voelen’ een normale gevoelstoestand is. De kinderen wordt geleerd om thuis zelf de oefeningen te doen. Meestal is de klacht na 4 tot 6 sessies sterk verminderd!


Begeleiding van volwassenen

Psychosomatische klachten zijn klachten waar geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor te vinden is. Deze klachten worden ook wel aangeduid met de term functionele pijn. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, als er balans is tussen lichaam en geest draagt dit bij aan een gezond lichaam. Stress, negatieve gedachten en angst kunnen lichamelijke pijn veroorzaken. Andersom kunnen lichamelijke klachten ook stress veroorzaken. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Door hoofdpijn klachten, buikpijn klachten, angst gerelateerde klachten en vermoeidheid kun je niet meer het leven leiden zoals je zou willen. Door het krijgen van inzicht in de klachten, het doen van ontspanningsoefeningen en het toepassen van hypnose kunnen klachten sterk worden verminderd. Ook NLP technieken worden toegepast.

Hypnose is eigenlijk dagdromen met een doel. Je bent gezakt in je bewustzijn waardoor suggesties makkelijker aanvaard worden en jij je beter gaat voelen. Suggesties die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, je lijf dat ontspannen aanvoelt of een rustige buik. Toch weet je precies wat er gebeurd bij een sessie en houdt je de controle zelf in handen. Door ontspanningsoefeningen en het trainen van de hersenen door het toepassen van hypnotherapie worden de hersenen als het ware gereset. De hersenen wordt geleerd dat ‘je goed voelen’ een normale gevoelstoestand is. Het doen van oefeningen thuis versterkt het proces. Meestal is de klacht na 4 tot 6 sessies sterk verminderd!